divendres, 27 de novembre del 2015

FLIPPED CLASSROOM

Per tal d'adaptar-nos al món en què vivim actualment, hem de ser innovadors/es i creatius/ves cercant nous recursos i metodologies de treball amb la finalitat d'optimitzar al màxim el temps, l'espai i els materials que tenim. Una nova metodologia de treball que s'està emprant en centres educatius és el Flipped Classroom, aquest és un mètode, tal com diu el nom, en què es gira el procediment habitual de les aules tradicionals ( professor explica temari i posteriorment es manen deures per casa) i es realitza a la inversa, primerament el professorat proporciona uns recursos per treballar-los a casa (teòrics) i posteriorment a l'aula es resolen els dubtes i fan la part més pràctica del coneixement dels continguts ( jocs, activitats de manipulació, dinàmiques...).

En la nostra opinió, és una forma de treball molt útil, ja que dóna moltes oportunitats per a l'adaptació de continguts i motiva als infants per tal que l'aprenentatge sigui més pràctic. Les eines o recursos utilitzats per l'educador/a poden ser d'autocreació (fets pel mateix educador/a) o creats per altres i trobats a la xarxa, aquest fet aporta un gran ventall de possibilitats per explicar la matèria, també s'ha de tindre en compte que aquest material ha de ser adequat a l'edat i a les capacitats dels infants amb què treballem. A més, els recursos poden ser tant on-line com off-line amb la finalitat d'adaptar-nos a la tecnologia 2.0 sense perdre la manera tradicional de treballar. Per últim, el treball a l'aula es pot realitzar de manera grupal per tal d'afavorir la resolució de conflictes entre iguals, el treball en equip, la solidaritat, l'empatia...


Paraules clau: Flipped classroom, Pràctica, Teconologia 2.0, MotivaAules, Noves metodologies


dissabte, 21 de novembre del 2015

El PLE o l'EPd'A

El PLE (Personal Learning Environment) o l’EPd’A (Entorn Personal d’Aprenentatge), està format per una sèrie d’eines, connexions i interaccions que afavoreixen el propi aprenentatge convertint-lo en coneixement. L’aprenentatge es fa a partir d’Internet mitjançant la Web 2.0. Al PLE podem trobar diversos recursos que contribueixen en aquest procés d’aprenentatge. Dins d’aquests trobem diferents eines  a partir de les quals podem crear nova informació (Pinterest, Movie Maker, Prezi, Blogger, Office,...); fonts d’informació (bases de dades, YouTube, RAE, edu365, SlideShare,...); i per últim les xarxes personals d’aprenentatge, on es pot produir una comunicació sincrònica (directa, fluida) o asincrònica (indirecta, no instantània) amb altres persones (Twitter, Moodle, Dropbox, Gmail,...).


Un PLE es pot crear a partir de la web de Symbaloo, que ens permet personalitzar el nostre PLE depenent de les nostres necessitats i interessos propis. Des de la vessant estudiantil és una eina que posa al nostre abast d’una manera més ràpida i eficaç aquelles webs, eines o aplicacions que utilitzem habitualment. Nosaltres hem aprofitat aquest recurs i aquí us deixem els nostres Symbaloo's com a exemple:

https://www.symbaloo.com/mix/plegeorginarom
https://www.symbaloo.com/mix/juditestivill
https://www.symbaloo.com/mix/miple444
http://www.symbaloo.com/mix/sam7





Paraules clau: PLE, APd'A, Eines, Fonts d'informació, Xarxes Personals d'Aprenentatge, Symbaloo

dijous, 19 de novembre del 2015

SEGURETAT A INTERNET

Actualment, l'ús de les tecnologies 2.0 és habitual, per aquesta raó s'ha de mentalitzar a tota la població a fer-ne un ús adequat i responsable. És molt important que tant professors com la mateixa família aconsellin i ensenyin a infants i joves sobre l'ús d'aquestes tecnologies i de la navegació per Internet. Se'ls ha d'informar dels diferents riscos a què estan exposats mentres naveguen, com per exemple el ciberassetjament, el sexting o l'addicció, entre d'altres. Per això se'ls ha d'acompanyar en aquesta experiència i controlar, en certa manera, aquesta experiència. 

En el cas del ciberassetjament, habitual a les xarxes socials, consisteix a assetjar a una o més persones a través d'Internet per mitjà d'atacs personals o divulgació d'informació. És molt important saber quines són les característiques tant de l'assetjador com de l'assetjat. Davant d'aquesta situació, el professorat ha de saber com intervenir i asseosrar al seu alumnat i les famílies de les víctimes i de l'assetjador. Aquesta pràctica s'ha tornat molt freqüent entre nens i nenes i s'hauria de controlar molt més ja que afecta emocionalment al nen o nena i també poden provocar que l'aprenentatge d'aquests es vegi afectat. 






Paraules clau: Ús tecnologies, Navegació per Internet, Ciberassetjament, Intervenció, Mesures

dijous, 5 de novembre del 2015

MOBILE LEARNING I APPS EDUCATIVES: ÚS A LES AULES

Tenint en compte que les tecnologies 2.0 estan completament integrades a la nostra vida quotidiana, ja era hora que es plantegés introduir l'ús dels dispositius mòbils i tauletes a l'aua. Aquesta innovació afavoreix un aprenentatge més creatiu, motivador, significatiu i fora de l'aula. A més és una bona eina per facilitar la coordinació entre alumnes i professors i també ajuda a identificar possibles problemes de comprensió entre els alumnes. Per altra banda, és molt favorable que els nens i nenes puguin buscar la informació necessària en el mateix moment i accedir-hi a ella de manera immediata. 

Per aquesta raó és molt important que els professors siguin capaços i tinguin els coneiements suficients per aprofitar l'ús de les diverses Apps educatives a través de mòbils i tauletes. Avui dia existeix un gran ventall d'Apps educatives, tan referides a l'organització de l'estudi, a la creació, dirigides a infants amb NEE, a com emmagatzemar informació, etc. Alguns exemples son Doulingo, Tangram, Pinterest, Edmodo, Dropbox, etc. 






Paraules clau: Tecnologies 2.0, mobile learning, APPS educatives, utilització a l'aula, mòbils, tauletes.

IDEES PRÀCTIQUES PER EXPLOTAR DDMM A L'AULA

EL NOSTRE STORYBOARD I DIGITAL STORYTELLING

El nostre Storyboard està format per 6 vinyetes on en cadascuna d'elles es mostren fets diferents que succeeixen a la història, explicats d'una manera molt breu. En aquestes hi apareixen els diferents personatges que hi intervenen.

En el nostre Digital Storytelling volem fer veure l'importància del reciclatge, la responsabilitat i el respecte a la natura. Dins de l'aula utilitzariem aquest recurs per introduir els conceptes dits anteriorment i així poder treballar-los posteriorment. A continuació us mostrem l'esborrany del nostre storyboard:Per poder accedir al nostre Digital Storytelling feu clic al següent enllaç: Anem d'acampada


STORYTELLING I NARRACIONS DIGITALS

En l’actualitat, la forma d’explicar els contes, les històries de fades, faules, dites, conceptes o idees ha evolucionat i canviat de manera que resulta més atractiva, innovadora i motivadora, això es pot fer gràcies als nous recursos dels quals disposem, tots ells relacionats amb el món digital i Internet. Així doncs, un exemple d’aquests nous recursos són les narracions digitals o digital storytelling, una eina per explicar històries, contes i idees a partir d’animacions, vídeos, imatges, música, escrits... El pas previ a fer un Digital Storytelling, es crear un storyboard que consisteix en el recull d’il·lustracions que explicaran la trama de la història. 

Les narracions digitals o Digital Storytelling van dirigits a un públic molt ampli i es fa servir en diferents àmbits (publicitat, educació i altres). En el món educatiu aquest recurs es pot utilitzar de forma creativa per explicar conceptes i històries de forma innovadora, cridant l’atenció dels espectadors. Un exemple seria el que mostrem a continuació: Exemple d'un Storytelling. Aquest vídeo reflexiona el concepte de les “Tres R” (reciclar, reutilitzar i reduir), a partir d’una història animada. En aquesta podem observar personatges molt atractius, amb moviment i so, característiques que criden l'atenció dels més petits.



Paraules clau: Digital Storytelling, Storyboard, Creatiu, Innovador, Educació

dimarts, 13 d’octubre del 2015

LA IDENTITAT DIGITAL

Tota l'activitat que publiquem a Internet (imatges, vídeos, comentaris, webs i blogs que visitem, contactes, etc.) forma part de la nostra identitat digital. Per aquest motiu, és important que totes les persones siguin conscients de la importància d'aquest tema i que sàpiguen com gestionar adequadament la seva identitat, ja que això pot repercutir al nostre món real i virtual. Per aquest motiu, cada persona ha de tenir cura dels continguts que genera a la xarxa, ja que és important mantenir la privacitat de la persona per evitar fets com el robatori d'identitat o el cyberbulling, entre d'altres.

També hem de tindre en compte l'actitud que tenim vers les xarxes socials i l'excés d'informació que publiquem, ja que aquesta pot ser utilitzada en contra dels interessos propis. Com hem pogut comprovar a la pàgina web de "Take this Lollypop". Per aquest motiu és important que els i les professionals de l'educació mostrin i informin als estudiants dels perills que existeixen i guiar-los en l'ús adequat d'Internet.




Paraules Clau: Identitat Digital, Comunicació 2.0, Privacitat.


dijous, 8 d’octubre del 2015

INFOGRAFIA DELS PROFESSORS DEL SEGLE XXI

La Infografia és una eina molt útil per transmetre la informació de manera visual i clara facilitant, així, la seva comprensió. Aquesta eina té un ús molt divers i ampli ja que es pot utilitzar en qualsevol àmbit professional, tant educació, com presentacions d'empreses, de productes, etc. 

La següent infografia té l'objectiu de sintetitzar les diferents capacitats que ha de reunir un professor/a del segle XXI mitjançant la combinació d'imatges i conceptes clau. La nostra creació mostra les diferents competències i habilitats com si fossin un camí que s'ha d'anar realitzan fins arribar a l'objectiu propossat, ser un professor creatiu i innovador que empri metodològies més dinàmiques i, així, transformar la forma d'aprenentatge dels nens i nenes. 


Paraules clau: Infografia, comprensió, capacitats, forma d'aprenentatge. 

dimarts, 6 d’octubre del 2015

PROFESSORS DEL SEGLE XXI

En l’actualitat encara hi ha alumnes que no son capaços de finalitzar els seus estudis bàsics. Aquest fet es produeix per una baixa motivació derivada per l’ús d’unes metodologies més tradicionals i que no s’adapten als nous contextos i necessitats dels alumnes. Davant d’aquesta situació els docents també tenen una gran responsabilitat ja que, des del nostre punt de vista, els professors/res del segle XXl haurien de reunir una sèrie de capacitats: ser versàtil, innovador i creatiu amb les metodologies emprades, fer-se entendre, escoltar activament i tenir una actitud assertiva a l’aula. 

Fent referencia a l’alumnat, aquests són els encarregats de regular el seu propi aprenentatge guiats i acompanyats pel seu professors/a. Durant aquest procés d’aprenentatge, els/les alumnes han d’aprendre a treballar en equip i a resoldre els problemes que poden sorgir. També és el redisseny dels espais educatius per poder-se adaptar als canvis metodològics que s’estan produint. Alguns d’aquests canvis són la incorporació de noves formes d’aprenentatge com per exemple els MOOCS, Flipped classroom, Mobile learning, Game-based learning, Mons virtuals i ABP





Paraules clau: Professor del segle XXI, Capacitats, Noves formes d'aprenentatge.


diumenge, 27 de setembre del 2015

NOVES FORMES DE COMUNICACIÓ I APRENENTATGE

Actualment existeixen dos conceptes molt importants relacionats amb el món de la tecnologia i: Per una part està l'alfabetització multimodal, que ens explica que ens podem comunicar de diferents modes i formes en el llenguatge com és el cas del so, la imatge, el vídeo i l'escriptura. En el moment que utilitzem més d'un tipus de comunicació estem creant un text multimodal. Per una altra banda, la competència digital es tindre la capacitat per buscar els recursos i eines necessàries per ser utilitzades a la nostra vida diària. Aquests dos concepes s'estan introduint de manera progressiva en la vida diària de moltes persones. 

En l'ambit de l'educació poden servir com a noves formes d'aprenenatge i comunicació en relació als nens i nenes i, també, poden ser un gran pilar per als professors i professores ja que són eines que els poden ajudar a innovar les metodoligies emprades fins ara i descobrir les possibles capacitats i habilitats que poseeixen els nens i nenes. S'ha de tenir en compte que els professionals que facin ús d'aqueses eines s'han de reciclar i formar per poder explotar al màxim la utilització de la tecnologia. Tot i així, s'haurien d'utilitzar totes les eines necessàries tant tecnològiques com analògiques de forma correcta per potenciar-les davant dels infants i joves, per estimular l'aprenentatge i l'educació.



Paraules clau: Tecnologia 2.0, Alfabetització multimodal, Competència digital, Educació i Aprenentatge.